Lacul Fantanele

Lacul Fântânele este situat pe cursul superior al Somesului Cald, in judetul Cluj. Este unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare cu scop hidroenergetic din Romania avand un volum de peste 200 milioane mc. Este si o atractie turistica deosebit de importanta fiind vizitata de foarte multi turisti care vor sa petreaca cateva zile de neuitat pe malul pitoresc al lacului.

In zilele rapuse de seceta puternica ies la suprafata ruinele unei bisericute vechi care dateaza tocmai din sec XIX;  acestea sunt vizibile in totalitate in aceastea perioada,  se lasa mangaiata de razele soarelui, de privirile curiosilor si sunt mortalizare de apareatele de fotgrafiat ale curiosilor care trec  an de an sa vada minunea care iese de sub apa. Impreuna cu ruinele bisericii ies la suprafata picturile care impodobesc aceste ruine, intruchipand ingeri si scene biblice cunoscute de ochiul omului.

Vizitarea lacului se poate face:

  1. Dinspre Cluj avem doua variante:
    • DN 1 , Cluj-Napoca – Huedin apoi DJ 108 Huedin – Sancraiu – Calata – Belis ( pentru partea nordica ) iar la iesirea din Calata spre dreapta pe DJ 108 C , Buteni – Margau – Scrind Frasinet- Rachitele – Doda Pilii ( aici avem o ramificatie pentru Ic Ponor – Padis ) – Giurcuta de Sus ( pentru partea sudica).
    • DN 1 , Cluj Napoca – Gilau , aici cotim stanga spre salba da lacuri de pe Somesul Cald si continuam prin localitatile Somesul Rece – Somesul Cald – Marisel – Belis ( pentru partea nordica ) iar pentru partea sudica din Marisel o luam prin Poiana Horea iar de aici sunt doua variante de drum forestier unul prin poiana Calineasa – Ic Ponor – Doda Pilii – Giurcuta de Sus iar celalalt prin Scoruset – La Calu Mort – Giurcuta de Sus ( recomandabil doar pentru vehicule 4X4 )
  2. Dinspre Oradea de pe DN 1 la Bologa se ia dreapta pe DJ 103 H , spre Sacuieu iar de la Scrind Frasinet pe aceeasi ruta ca mai sus .
  3. Dinspre Alba –Iulia pe DN 75 prin Zlatna – Abrud – Campeni – Albac iar de aici pe DJ 108 spre Horea- Matisesti – Poiana Horea –Ciurtuci – Belis, o alta varianta din Poiana Horea se ramifica spre Calineasa–Ic Ponor–Doda Pili –Giurcuta de Sus sau prin zona numita Scoruset – La Calu Mort , doar pentru vehicule 4X4 ).